ЛИТЕРАТУРА >>
тема: Русская премия
автор темы:
O.S.
цитировать
Независимая литературная «Русская премия» присуждается ежегодно за литературные и публицистические произведения, опубликованные в последние годы и написанные на русском или русинском языках авторами, живущими и творящими на виртуальной Подкарпатской Руси. Заходите на www.volny.cz/premija-ru

Тема создана: 2006.05.01 00:51 MSK | Исправлено: 2006.05.01 00:53 MSK
O.S. цитировать
Первыми лауреатами премии стали Владимир Бедзир и Иван Петровций...

Сообщение создано: 2006.05.01 00:54 MSK | Исправлено: 2006.05.17 12:57 MSK
O.S. цитировать
Кто такие? Кто следующий? Зачем???

Сообщение создано: 2006.05.17 12:56 MSK
Никтовский цитировать
Учредители "Русской премии", живущие "большей частью в Праге" - забавно :)
"Заграница нам поможет!"

Сообщение создано: 2006.05.20 20:27 MSK
OKomen цитировать
Никтовский пишет:
Учредители "Русской премии", живущие "большей частью в Праге" - забавно :)
"Заграница нам поможет!"


На мой взгляд, достаточно интерестный, а главное, нужный проект вне зависимости от места проживания организаторов.

Сообщение создано: 2006.05.30 12:24 MSK
O.S. цитировать
В каком полку служили, господин Никитовский ??? - то-то!
Вообще-то Прага славилась поддержкой русской культуры еще до 17го года. А потом здесь жили и Ахматова, и Аверченко и и и...
И четвертая волна эмиграции не чужда порывов души...

Сообщение создано: 2006.10.22 01:06 MSK
O.S. цитировать
19го декабря в славном городе Ужгороде на Святого Николая опять в мешке и валенке присуждена «Русская премия» 2006 :
Феликсу Кривину - за то, что он с 1955 по 1998 год жил в городе Ужгороде и такоooе здесь натворил... а также за разговоры с пустыней Негев, за настроения и воспоминания о Подкарпатской Руси в рассказах, диаложках, ужимках и стихах.
Василю Матоле - за верность русинскому языку и русинской отчизне, за книгу "Русиньска иконка", за стихи и прозу последних лет.
С подробностями Вы можете ознакомиться на сайте - www.volny.cz/premija-ru .

Сообщение создано: 2007.01.11 21:48 MSK
O.S. цитировать
Представляем лауреатов:
Иван Юрьевич Петровций родился 22 мая 1945 года в селе Осий Иршавского района Закарпатской области. Закончил школу в Ильнице. Был грузчиком, разнорабочим, шахтером в Краснодоне, шофером, токарем. Служил в советской армии в Дрездене. В 1973 году закончил французкую филологию в Ужгородском университете. Работал учителем в родном селе, а потом - журналистом. Написал и выпустил множество русинских и украинских книг. Переводил Пушкина и Бодлера, Петефи и Франко, Баллу и Гюго. Иван Петровций - лауреат премии имени Дюлы Ийеша Венгерского Союза писателей (1994), болгарской премии за лучшую сатиру "Хитрый Петр" (1997), Международной премии за русинскую литературу имени Александра Духновича (1998). Регулярно выходят в неповторимой русинской наготе и звучат его ни на что не похожие частушки-спиванки.
http://www.volny.cz/premija-ru/Petrovtsiy.htm

Сообщение создано: 2007.09.18 23:50 MSK
O.S. цитировать
Представляем лауреатов:
Иван Петровций
СПIВАНКА ЗА МОВУ
У Давнuм Римі не лем свинї
А й кури зналися в латынї.
А нынї в біднuв Украйинї
Ани курчата, ани свинї
Ни розумівуть ани слова
Из того, што ся кличе "мова".
Тому туй из совецькых пор
Хоснуєся лем – розговор:
Ани старі, ани фаттьовы
Ни розумівуть што вто – "мова".
http://www.volny.cz/premija-ru/Petrovtsiy.htm

Сообщение создано: 2007.09.19 00:44 MSK
O.S. цитировать
Представляем лауреатов 2005:
Владимир Бедзир получил Русскую премию за фантасмагорическую плутовскую прозу перелома тысячелетий: повести "Бог не фраер", "Маэстро", театральный роман "Дабл-ю или Двойник", рассказы "Самурай", "Джин","Делаем Голивуд", "Свинья", "Херувимчики".
- http://www.volny.cz/premija-ru/Bedzir.htm
Владимир Савватьевич Бедзир родился в 1957 в Ужгороде. Там же закончил с отличием математическую школу и физфак. Был неблагонадежен - и из школы, и из университета исключался. Увлекся театром и в 1981 «ушел за кулисы». Доучивался во ВГИКе... В 1985 в журналах «Изобретатель и рационализатор», «ЭКО», «Техника и наука», «Комсомольская жизнь» появились афоризмы Власа Пошатаева… В театрах кукол и ТЮЗах Твери, Барнаула, Ульяновска, Нерюнгри ставились пьесы «Зимняя, зимняя сказка», «Мальчик-невидимка», «История про невезучую курицу», «Два сапога – пара». Бедзир - лауреат конкурсов «Вся Волга», Тверь, 1993, «Золотое перо России», Москва, 1998, «Коронация слова»,Киев, 2006. Его новые русские из фантасмагорий «Держи карман шире»,«Дело с многими иксами», «Козья-ностра», «Фантазия для смычка без канифоли» обитают в русском мире перелома тысячелетий и неизвестного ранее русского языка...

Сообщение создано: 2007.10.13 22:31 MSK | Исправлено: 2007.10.13 22:32 MSK
O.S. цитировать
В канун Святого Николая прямо в Интернете и в столице виртуальной Подкарпатской Руси Ужгороде будут объявлены лауреаты Русской премии 2007.
Следите за новостями на обновленном сайте
http://www.premija-ru.eu/

Сообщение создано: 2007.12.06 18:49 MSK
O.S. цитировать
Говоримо лем русинськы!
Руська премія и Пудкарпатська Русь.
При моюм очереднум приходї у домовину, котру, на жаль, нечасто м годен навщивити, щи раз ми впало до ока, же главный варош Пудкарпатськой Руси - Мекка многоголосого совєтського паломництва до Карпат, бывшый центер бесчисленых музикалных и театралных концертовань, научных и партійных зъїздув и конференцій - уже не має руськой новинкы. У независимуй Украинї, демократичного року 2005! Тымчасом, чажкого повоєнного щи року 1920 в краю ходили 22 мадярські, 9 русинськых, 10 руськых, 5 жидуськых, 4 украинські, 4 чешські, 3 чешсько-русинські, 2 русько-мадярські, 1 мадярсько-русинсько-чешська новинка. Туй маєте многовіковоє мадярськоє иго, туй вам наполы колоніална окраина буржоазной Чехословакії!
Сокласниця, з котров єсьме ходили до руськых ужгородськых школ, з гуркотов ми повіла, же внука мусїла дати до украинськой школы, бо руська вже лем єдна убстала, а щи й там ю настрашили, же из руськым языком внук пак ни на яку высшу школу не пуйде. Як и вшиткі пудкарпатські Русы, донедавна ани я, ани моя приятелька, не знали сьме, же року 1937 туй за руську ґраматику Є. Сабова дали голос 313 школ, а за украинську И. Панькевича - 114. Украинськый політичный активіста мусїв забановано занотовати: «пудкарпатські Русины кунцём 30 х рокув щи не чули ся Украинцями».
Но та легко, на даколишных загуменках Австро-Мадярщины, а на теперішнуй окраинї наслїдницї Совєтськой и Російськой Імперій, котра тоты загуменкы року 1944 сяточно хапнула и вольно ид собі прикапчала, наконець, говорят на первотнум русинськум языку?
А щи што нїт!? Русинськый язык, русинська нація не существуют ани у природї. Тото, што є - ото лем громадка удскіпаникув, так прузваных «політичных Русинув», што неконстітуційно ладят убновити історичну справедливость. Сесї даже пробовали року 1992 референдум подержати о автономії. И 78% неусвідоменых обывателюв Пудкарпатськой Руси за сесю ідею проголосовали. Правда бывші секретарі ЦК КПУ из Кієва сесю візію оформили як «самоуправну теріторію». Пак из столицї через ґубy дали ростолкованя, же у вольнуй Украинї кажда область - сесе «самоуправна теріторія». А пузніше, 7го марця 2007, туй якись 71 баламути из 75 посланцюв признали націоналность Русин?!
Та якось так помалы и прийшло на то, же зачатком третёго тысячолїтія у ґеоґрафичнум центрї Европы, у не маючум пары історичнум узлї, сут на граници занику языкы теперішных націоналных меншин — руськый и русинськый.
Вказало ся, же сеся проблема не самого мене, старого Руса, у смыслї не «нового Руса», проимат, но и дакотрых моих цімборув и знакомых, што мают из Пудкарпатськов Русёв етеровый стык. «Етеровый» - мало застарілоє слово, дакотрым молодым людям уже не докус изрозумілоє. Зато додало ся ид нёму цїле модерноє слово «віртуалный». Сесе из світовой електронной паучины, про котру не є и не треба границь межи єї державами-серверами, расами и націями, записаными двойковым кодом. В інтернетї щи дотеперь можеш прянути хоть за чим. Хоть и за независимов Пудкарпатськов Русёв. Природно, віртуалнов. Бо кедь ти ся забажит справдушной, та наперекор вшиткым твоим паролам, вулущити тя в інтернетї, як замаховця на новоє устроєня світа, про фахмана-беспекаша и бывшого гакера - нич не проблема. А бажити собі можеш як на стародавнум, хоть и не до кунця кодіфікованум русинськум языку, так и на не заказанум, но з волї дакотрых дуже нежаданум руськум.
В авґустї 2005 прийшли сьме на тото, же языкові багы не шкодило бы змоцнити дачим намацлившым, як то погарданый метал, кажім, у формі літературной премії. Історія щи не пише, де и в якуй хвильцї родила ся назва „Русская”. Не пофарадловали сьме ся наші розважаня запротоколовати... Айбо вшиткым пробойцям ідеї назва сеся, накониць, барз полюбила ся, ипен зато, же и по русинськы повіст ся точно и звучно: Руська Премія.
Сконтроловали сьме на РАМБЛЕРу а GOOGLE - нич такого не є. Про булшу солідность заложили сьме Межинародный Фонд «Руська премія» - відь я теперь бывам булше не в Ужгородї, ай у Празї, вадь в аеропланї. И софінансеры - в Украинї, Словакії, Нїмещинї, Швайцу. Хоть и вшиткі сьме пуддані віртуалной Пудкарпатськой Руси. И гостюв єсьме мали на нашум сайтї www.premija-ru.eu за скоро два рокы верьх 6500 из 45 штатув. Понятно, коли з Польщі, Чехії, Росії, Канады. Айбо як нас найшли Русины из Еґіпта, Малайзії, Азербайджана, Швеції? — ото лем сам Пан Бог віщый.
Из назвов премії мали сьме казусы.
Раз зато, бо жалостна сітуація из русчинов не лем нас захватила, ай цїлу великанську постсовєтську розлогу, вшиткі теріторії, котрі были удступені побідникам третёй світовой, хвала Богу, студеной, войны. И там сут нормалні люде, котрым ся не бачит потупа майбулшого славянського языка, є про них персоналнов траґедіов. Вслїд того у септембрї року 2005 «Інстітут Евразійськых Изглядовань» и «Кавказськый Інстітут Демократії» вуголосили фундацію Руськой Премії про писателюв Кавказа и Середной Азії. Тото, на жаль, не достали сьме на знамость, и закы наші подобноименникы пуд шефством всечестного Ч.Айтматова шпекуловали над составенём и вуробенём «лонг-листа номинантов», «шорт-листа номинантов» (сарака велика русчина!), мы уже роздали премії и паленку домак вупили... Подобноименникы на нас, нич не тушачых, ся обидили. Не є за што. Друга, «велика» Руська премія, при слові, уже ся росширила на вшиткі даколишні неруські ґубернії. Мы юй желаєме вшелиякых успіхув, а самі собі помалы шириме ся на вшиток світовый віртуалный простур.....

Сообщение создано: 2007.12.12 20:41 MSK
O.S. цитировать
.......
Другый раз, приложник «руськый» має щи й инші пониманя. Напримір, не так, як мы, розуміє го завзятый украинськый новинарь Я.Ядловськый, котрый репортуючи о врученю первой Руськой премії 26.12.2005 в Укрінформі онь сяк повів: «До речі, не слід плутати слово "руський" і "російський". Перше є давнім синонімом слова "український". Колись Україна називалася Руссю, а теперішні українці – русинами /русами, руснаками і т.д./. І мовою вони розмовляли руською, тобто українською, а не російською. Отож і "Руська премія", вочевидь, у перекладі на сучасну мову означає "Українська премія"»...
На сесе не маєме што повісти.
Лїпше повіме о лавреатах.
Иван Петровцій. Класик русинськой літературы. Добрый знатель и товмач Бодлера, Франка, Пушкина, Лермонтова, Петевфія, Верлена, Гюґо, Костоланія, Ієша. Творитель модерного русинського языка. Из языком нароблят сміло, дерзко, даколи простацько, переламуючи, но не мож повісти, же незбайливо. Закы научникы встигнут допаровати и кодіфіковати 10 слов, вун вугадат и вупробує 20. Кулько пак буде признано - тым ся не творит. Ун пилує. Пече на своюм шпорї шибанські «еротичні» (депоєдні говорят, же обсценні - клевечут) співанкы и воює из каждым неприятелём Пудкарпатськой Руси. Сесї воёваня припоминают атакы Дон Кіхота. Ледвы-неледвы вупутав ся из суда за потупу у вершах Презідента и державных знакув Украины. Службовикам тутешной Феміды вустало державанськой удвагы, обы затеребити тото дїло.
Владимир Бедзир. По фізфаку в Ужгородї и абсолвованю ВГИКу трафив до російського відика, де на устах и в гортанках новых и старых Русув якраз на переломі державы и тысячолїтія хімерно міняв ся, експлодовав, имався огнём и убновляв ся великый руськый язык. Ун впив до ся тото диво авадь чудовище, вулляв на фірмамент и поплыв у нёму по Росії, по Русинії, лишаючи за собов «Историю про невезучую курицу», «Держи карман шире», «Козью-ностру», «Фантазию для смычка без канифоли».
Василь Матола. Інженер Ужгородськой Механичной Фабрикы, удкы го служебні дорогы привели на лодярнї пудводных суден до Петроварошу, менаджер, пудузятник, гандлярь, - и раз лем наперек докус худобным 2000ым роком - артіста Закарпатського народного хора, Поет. Єден такый Ґоґен из Пудкарпатськой Руси. Премію достав за вірность русинському языкови и русинськуй утцюзнинї. Межи иншым за верш “Русинська загадка для дїточок”. Доразно раджу прочитати - www.premija-ru.eu/matola
Фелікс Кривин. Вун, вун, ипен тот. Руськый писатель, Ізраеліта, як сам ся презентує. Злый пінязь не пропаде! Быват єдным боком при пустыни Неґев, а другым - при віртуалной Пудкарпатськой Руси, за котру пустынї росповідат. Вузнаменав ся тым, же в рокы 1955–1998 жив в Ужгородї и туй такooоє вучинив... А щи своима приказованями и сентіментами о Пудкарпатськуй Руси в повістях, повіданях, куртых двоговорах и стисканях. Русчина 20го стороча без нёго была бы неповна (Антология Cатиры и Юмора России ХХ века. Том 18. М: Изд-во ЭКСМО-Пресс.2001. А до того и наш сайт www.premija-ru.eu/krivin ). Немаловажно знати, як сесь світа скушеный чоловік судит о сітуації з Русинами: «...считаю, что уничтожение этой нации, систематически предпринимаемое господствующими режимами, большой ущерб для мировой культуры».
Премія стоит на доброохотных пріватных пожертвованях и зависит уд бізнісовой успішности нашых доброжелателюв. Мы мусиме зато глядати и другі жерела, обы сьме годны плавати. Не маючи велику надїю на «цівілні» орґанізації, поступно ослїжуєме історію из золотом Російськой імперії, у котруй причаствовали и мої сібірські предкы, што воёвали по боку Колчака и против нёго уєдно з Русинами из Чехословацького корпуса, якый перекачав ся через вшитку револуційну Росію и злизав булшу часть спомянутого золота. Котроє пак примыло пуд берег - ай де инде! - віртуалной Пудкарпатськой Руси. Котрі бы сьте знали дашто о сюй захватуючуй дух історії - на premija-ru@volny.cz чекаєме на Ваші податкы.
Алєксандр Ґеґальчій
Старатель Меджинародного фонда «Руська премія»

Сообщение создано: 2007.12.12 20:42 MSK
O.S. цитировать
Накануне Святого Николая в Ужгороде названы Лауреаты Независимой литературной Русской премии 2007года .
Ими стали ученый и и публицист Иван Поп и учитель и поэт-переводчик Иван Ситар.
Иван Иванович Поп получил премию за яркую публицистическую «картинную галерею» обитателей виртуальной Подкарпатской Руси, за несгибаемый боевой дух, позволивший ему задумать и создать историческую и политическую бомбу - «Энциклопедию Подкарпатской Руси».
http://www.premija-ru.eu/Pop.htm
Янош Деметерович Ситар получил премию за бережную и смелую попытку перенести поэзию Сергея Есенина в родную Подкарпатскую Русь. Когда-то его укололи: «Что ты носишься со своим русинством! Можешь себе представить перевод Есенина на русинский?» Это его так задело, что он таки взял «Ты жива ль еще, моя старушка?» и столмачил: «Ци живі'сьте, мої любі мамко?» Как и русский поэт свои стихи И.Ситар посвятил крестьянке Ганне Васильовне - матери, ждущей возвращения сына...
http://www.premija-ru.eu/Sitar.

Сообщение создано: 2007.12.31 21:49 MSK
O.S. цитировать
На Святого Николая в Ужгороде, столице Закарпатской области и виртуальной республики Подкарпатская Русь, названы Лауреаты Русской премии 2008 года.
Ими стали:
Mила Марышева (Л.П.Бородина), известная русская поэтесса, преподаватель Ужгородского Государственного Университета, кандидат филологических наук, получила премию за искренние сентиментальные женские стихи, написанные на изысканом русском языке, за книги "Ожёг" и "Звезда над обрывом", изданные в последние годы.
Тамара Керча получила премию за перченые шутки-бобалькы, веселые песенки-спиванкы и сказки-казкы, написанные вкусным русинским языком-бесидой, за книги "Бобалькы из попрём" и "Было ци не было...", которые она не только сочинила и нам рассказала, но и нарисовала. Тамара Керча - таинственнейший писатель Подкарпатской Руси. Известно только, что где-то здесь она и родилась, научилась писать, рисовать, смеяться и продолжает издавать свои русинские книжки...>>>http://www.premija-ru.eu/index.htm

Сообщение создано: 2008.12.22 17:10 MSK
O.S. цитировать
Время летит. Несмотря на мировой финансовый кризис.
Скоро Русская премия 2009 - www.premija-ru.eu !
Лауреаты 2005 - И.Петровций, В.Бедзир
Лауреаты 2006 - В.Матола, Ф.Кривин
Лауреаты 2007 - И.Поп, И.Ситар,
Лауреаты 2008 - М.Марышева, Т.Керча
Длинннный лист Русской премии 2009 или - имена из почтового ящика:
В.Сочка-Боржавин
М.Белень
П.Годьмаш
М.Кеминь
Ю.Киш
Р.Матола
П.Продан
П.Мидянка
М.Рошко
Д.Сидор
В.Фединишинец
П.Чучка
Л.Кудрявская
И.Керча
М.Чухран
М.Мальцовская
О.Дуц-Файфер
Д.Поп
Й.Лемко
????????? Ждем и Ваше предложение .. http://www.premija-ru.eu/index.htm

Сообщение создано: 2009.10.18 23:16 MSK
ПРИНИМАТЬ УЧАСТИЕ В ВИРТУАЛЬНЫХ КОНФЕРЕНЦИЯХ (ФОРУМАХ), ВЫ СМОЖЕТЕ ТОЛЬКО ПОСЛЕ ТОГО, КАК СТАНЕТЕ ЗАРЕГИСТРИРОВАННЫМ ЧИТАТЕЛЕМ
ЗАПИСАТЬСЯ В БИБЛИОТЕКУ

ЕСЛИ ВЫ ЯВЛЯЕТЕСЬ ЗАРЕГИСТРИРОВАННЫМ ЧИТАТЕЛЕМ, ТО ВАМ НЕОБХОДИМО ВОЙТИ В СИСТЕМУ СО СВОИМИ УЧЕТНЫМИ ДАННЫМИ
ВХОД В БИБЛИОТЕКУ